woensdag 22 april 2009

Een land aan de afgrond: Pakistan

Explosieve situatie
Het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet zendt in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 april — tussen 00:55 uur en 01:45 uur — een documentaire uit getiteld Pakistan — Land am Abgrund over de staat die helaas de dubieuze reputatie geniet het gevaarlijkste land ter wereld te zijn.
Actueel is het thema wel: in Londen werden net weer twaalf terreurverdachten opgepakt, waarvan elf uit dat land afkomstig waren en er negen het land zijn uitgezet. Hoewel de vraag blijft of dat alles wel in overeenstemming verloopt met datgene wat de wetgeving van een democratische natie vereist, kan men niet ontkennen dat er in Pakistan bloedige uiteenzettingen plaatshebben. Hier en daar kan men zelfs spreken van een burgeroorlog, gezien de situatie met betrekking tot de Taliban en een reeks Parthaanse stammen, die alle strijden tegen de centrale regering.
Hoe gevaarlijk destabilserend deze situatie eventueel is, wordt gedocumenteerd aan de hand van een kijkje in de hoofdstad van Pakistan: Islamabad, en in de als economische metropool geldende havenstad Karachi. Daar blijkt dat de handelingen en invloedssfeer van de genoemde terreurorganisaties zich niet beperken tot de randgebieden van het land, maar dat ze ook daar medestanders recruteren.

Afbeeldingen
1. De Pakistaanse president Asif ali Zardari. (Foto: ZDF; © ap.)
2. Door de Taliban vernietigde Nato-vrachtwagens. (Foto: ZDF; © Reuters.)

Geen opmerkingen: