zondag 13 juli 2008

Teufelsland — over de mythe van de weerwolf

Toen Weertje nog een Wolfje was
Was 't aardig hem te zien

Nu weert hij alle wolven af

En bezoekt soms Tante Fien
(Liederen van de weerwolf
— een cyclus in 16 kwatrijnen uit 1991.)

Twee jonge Letten en hun zoektocht
Zondag 13 juli biedt de Duits-Franse cultuurzender Arte een thema-avond, vanaf ongeveer half negen tot na middernacht: Werwolf — Das Tier im Menschen. Het begint met een Amerikaanse speelfilm, die nagesynchroniseerd zal worden uitgezonden en daarmee alle auditief interessante aspecten niet alleen verliest, maar in het gunstigste geval alleen maar op de slappe lachspieren werkt en verder voor een conglomeraat aan ergernissen zorgt.
Dan volgt om 22:20 uur de anderhalf uur durende reportage uit 2008 Teufelsland. Een Duits camerateam onder leiding van regisseuse Gisela Schleelein is naar Estland en Letland gereisd om aldaar op zoek te gaan naar de weerwolf, die volgens hardnekkige geruchten daar nog omzwerft. In deze documentaire reportage worden twee jonge Letten begeleid tijdens hun zoektocht in enige postcommunistische kleine steden en bossen. Zo worden ze niet alleen geconfronteerd met tal van overleverde, zeer hardnekkige verhalen, maar komt er tevens een beeld aan de oppervlakte van een vrijwel onbekende regio.
Voor meer informatie over de inhoud van deze reportage zij verwezen naar de bewuste dag in het Programma van deze zender.

Herhalingen
Zoals dat met documentaires en reportages van de zender Arte veelal, doch niet altijd, gebeurt, zal ook deze gloednieuwe Duitse reportage, die op het formaat 16:9 zal worden gepresenteerd, nog tweemaal worden herhaald: de eerste keer op woensdag 23 juli, 's ochtends vanaf 09:55 uur. De tweede herhaling zal in de nacht van zondag 27 juli worden uitgezonden om 03:00 uur, een passende tijd voor de weerwolf.
__________
Foto: Overnachting in de open lucht door de beide jonge Letten, met een vuurtje tijdens menig eng uurtje. © Lars Barthel.

Geen opmerkingen: