dinsdag 1 juli 2008

Koffie, de meest geliefde warme drank in Europa

Stimulans
Op woensdag 2 juli wordt, 's avonds tussen 19:00 uur en 19:45, uur door de Frans-Duitse cultuurzender Arte een reportage voor u de ether in gestuurd over de totstandkoming van de meest geliefde warme drank in Europa: koffie. Deze wordt niet geconsumeerd om dorst te lessen, doch als genotmiddel, bij het ontbijt of tijdens (in)spannende bijeenkomsten, zoals vergaderingen en congressen, en niet in de laatste plaats na een copieuze maaltijd, met als (extra) doel de spijsvertering te ondersteunen. In hoeveel herenkamers van de zogeheten betere standen werd indertijd niet na de maaltijd — en zonder aanwezigheid van het andere geslacht — genoten van goede koffie en tegelijk van uitstekende sigaren om de laatstgenoemde functie van de warme drank zijn werk te laten doen, daarbij ondersteund door het uit tabak geconstrueerde andere genotmiddel.
Hoevelen realiseren zich eigenlijk, eventueel tijdens het drinken van koffie, wat er allemaal aan vooraf is gegaan voordat deze drank kon worden geconsumeerd. Over de diverse land van oorsprong en de benodigde middelen om de planten zodanig te ondersteunen dat er een product van goede kwaliteit op de koffietafel kan worden geserveerd. Over bemesting van het land en eventuele bestrijdingsmiddelen.
Dat alles komt aan de orde in de reportage met de titel Kaffee — Von Bauern und Baronen, is in 2005 gerealiseerd door Marita Neher, voor het tweede Duitse televisienet. Op woensdag 9 juli vanaf 16:50 uur wordt deze reportage herhaald, eveneens op Arte-televisie.
Wie voorafgaande aan de film, of in aansluiting daarop, meer informatie wil lezen over het fenomeen koffie, vooral in samenhang met de onderhavige reportage, doet er goed aan de achtegrondinformatie in de Programminfo op Home-Arte te raadplegen.
____________
Foto: © Nils Bokamp (ZDF).

Geen opmerkingen: