'Natuurlijke bestrijdingsmiddelen' Arte-televisie, het Frans-Duitse cultuurprogramma, presenteert op woensdag 16 juli, vroeg in de avond tussen 19:00 uur en 19:45 uur, een reportage over de perikelen die het luchtsteunpunt Hoedspruit in Zuid-Afrika ondervindt van de aanwezigheid van het nabij gelegen Krüger Nationale Park. Tal van wilde dieren — zoals het wrattenzwijn en vleermuizen bij de vleet — hebben zich in de directe omgeving van de landingsbaan gevestigd, en dat heeft inmiddels zoveel extra overlast met zich meegebracht dat de gebruikelijke afweer via hekken en andersoortige afrasteringen niet voldoende werkzaam was. De leiding van de vliegbasis heeft daarom besloten de natuurlijke vijanden van deze twee diersoorten uit te (laten) zetten in de directe omgeving van de huidige boosdoeners, opdat een 'natuurlijk evenwicht' zal worden hersteld. Luipaarden, in de strijd tegen het wrattenzwijn, en enige roofvogelsoorten die de vleermuizen moeten verorberen, doen nu hun plicht om ervoor te zorgen dat er zich minder problemen zullen voordoen.
Toen Weertje nog een Wolfje was Was 't aardig hem te zien Nu weert hij alle wolven af En bezoekt soms Tante Fien (Liederen van de weerwolf — een cyclus in 16 kwatrijnen uit 1991.)
Twee jonge Letten en hun zoektocht Zondag 13 juli biedt de Duits-Franse cultuurzender Arte een thema-avond, vanaf ongeveer half negen tot na middernacht: Werwolf — Das Tier im Menschen. Het begint met een Amerikaanse speelfilm, die nagesynchroniseerd zal worden uitgezonden en daarmee alle auditief interessante aspecten niet alleen verliest, maar in het gunstigste geval alleen maar op de slappe lachspieren werkt en verder voor een conglomeraat aan ergernissen zorgt. Dan volgt om 22:20 uur de anderhalf uur durende reportage uit 2008 Teufelsland. Een Duits camerateam onder leiding van regisseuse Gisela Schleelein is naar Estland en Letland gereisd om aldaar op zoek te gaan naar de weerwolf, die volgens hardnekkige geruchten daar nog omzwerft. In deze documentaire reportage worden twee jonge Letten begeleid tijdens hun zoektocht in enige postcommunistische kleine steden en bossen. Zo worden ze niet alleen geconfronteerd met tal van overleverde, zeer hardnekkige verhalen, maar komt er tevens een beeld aan de oppervlakte van een vrijwel onbekende regio. Voor meer informatie over de inhoud van deze reportage zij verwezen naar de bewuste dag in het Programma van deze zender.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.