Op één avond kunt u binnen een paar uur uitgebreid worden geïnformeerd over zowel het fenomeen stotteren en wat daar eventueel te doen valt, alsook over iemand die al twee jaar achtereen de hik heeft en daarmee artsen voor een raadsel stelt, zowel qua fenomeen als een eventuele therapie die daar adequaat tegen in het veld zou kunnen worden gebracht.
Stotteren en de therapie
Als mensen — en dan zijn dat vooral jongeren — die stotteren, beseffen in welk gezelschap ze zich bevinden, vooral historisch, zouden ze dan niet met veel meer overtuiging een therapie volgen, ondanks de wetenschap dat de afstand van stotteren naar vloeiend spreken bepaald geen snelweg zonder hindernissen is.
De grootheden in het verleden, die met de niet bepaald geringe problematiek van het stotteren te kampen hebben gehad, zijn onder anderen Charles Darwin (1809-1882), Winston Churchill (1874-1965), en Marilyn Monroe (1926-1962).
Jongelui in de schijnwerpers nu
Nog niet zo lang geleden, in de tweede helft van oktober jongstleden, heeft olympisch zwemkampioen Maarten van der Weyden zich op de televisie geuit met betrekking tot zijn stotter-probleem, en juist het feit dat een sportman daarmee in het openbaar verschijnt, kan een enorme ondersteuning zijn voor jongeren die grote angsten hebben met betrekking tot hun afwijking en steeds vaker en verder in een isolement dreigen te geraken.
De zangeres die bekendstaat als Miss Montreal, maar in werkelijkheid Sanne Hans heet, liet daarentegen weten dat ze niet al te erg gebukt gaat onder dat fenomeen; ze ziet er zelfs wel voordelen in: het schijnt lief over te komen en verder de andere sekse aan te trekken.
Reportage op ZDF
Het verschijnsel stotteren en de vraag wat er hoe en op welke wijze iets tegen kan worden gedaan, worden behandeld op dinsdag 12 januari in een nieuwe aflevering van de ZDF-reportageserie 37°, een reeds vele jaren bestaand programma van het tweede publieke Duitse televisienet. De titel van deze, een half uur — tussen 22:15 uur en 22:45 uur — durende uitzending luidt: Vom Glück zu sprechen.
Twee jaar achtgereen de hik
BBC One Television zendt diezelfde avond, bijna een uur nadat de reportage over stotteren bij de Duitsers al bijna weer is vergeten, een documentaire uit die de titel draagt The man who can't stop hiccuping, van 23:35 uur op dinsdagavond tot 00:15 uur in de nacht op woensdag 13 anuari. De film gaat over een man van vijfentwintig jaar, die al twee jaar achtereen de hik heeft. Artsen staan voor een raadsel, zowel op het punt van de oorzaak, alsmede met betrekking tot de vraag op welke wijze er genezing dan wel medicamenten voor deze afwijking kan worden gerealiseerd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten