zaterdag 25 juli 2009

Een schateiland in gevaar: Socotra bij Jemen

De wil tot conserveren van tradities
In 2008 heeft de UNESCO het eiland Sokotra — onderdeel van de gelijknamige archipel bij Jemen in de Indische Oceaan — verklaard tot werelderfgoed. Die status heeft het kunnen verkrijgen vanwege het feit dat hier niet alleen millennia oude natuurfenomenen bestaan, maar er in de loop der tijden een eigen taal en cultuur is ontstaan. Helaas hebben de strenge regels, die de bedoeienen eeuwenlang hebben gehanteerd — en die zouden moeten blijven gelden om de natuur te kunnen blijven beschermen — aan kracht verloren.
Ines Possemeyer voerde regie over de documentaire uit 2009 die als Frans-Duitse coproductie is ontstaan en als bijdrage van Arte France aan deze grensoverschrijdende cultuurzender beschikbaar is gesteld. In de film wordt een bergherder begeleid tijdens zijn tocht over het oeroude eiland voor de kust van Kaap Hoorn waarbij nadrukkelijk wordt getoond dat hij de tradities van de eilandbewoners in stand wil houden.

Drie uitzendingen
Arte-televisie zendt op zaterdag 25 juli, tussen 20:15 uur en 21:00 uur — in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9 — deze 'natuurfilm' uit die de Duitse titel draagt Sokotra, Schatzinsel in Gefahr, als aflevering van de reeks 360˚ Geo Reportage.
De film zal, op dezelfde zender, nog tweemaal worden herhaald: eerst op zondag 2 augustus om 18:05 uur, en dan nog op woensdag 5 augustus, in de nacht vanaf 01:55 uur.
__________
Foto: ARTE @ Roland Gockel/FFP Medienkontor.

Geen opmerkingen: