zaterdag 14 februari 2009

Postbode in de Himalaya — Arte Geo Reportage

Op zaterdag 14 februari, tussen 20:15 uur en 21:00 uur wordt door Arte-televisie een nieuwe aflevering gepresenteerd in de reeks 360 — Geo Reportage. Deze keer is de aflevering getiteld Postbote im Himalaya. Het leven van een postbode Dilip Kumar, die tevens boer is in het dorp Dankhar dat op vierduizend meter hoogte boven het Spiti-dal in de Himalaya ligt, wordt in kaart gebracht in deze film.
Het betreft een Duits-Franse coproductie uit 2007 met een lengte van 43 minuten voor Arte, gerealiseerd door Ines Possemeyer. Zij laat daarin zien hoe Dilip Kumar met zijn vrouw en zes dochters leeft en overleeft in het schrale grensgebied van India naar Tibet. Ieder dag opnieuw moet hij een steile weg van tien kilometer afleggen naar het postkantoor in het dal. En het is de bedoeling dat hij iedere dag de post bezorgt, maar daar blijft het niet bij: hij brengt dan ook enveloppen en postzegels mee, en tevens geld. Aangezien de meeste mensen in het bewuste gebied analfabeet zijn, leest hij hun de brieven ook nog voor. Het ligt voor de hand dat hij dan tevens een antwoord zal opstellen en weer 'op de post' zal doen.
Maar in een gebied dat met enige regelmaat wordt geteisterd door aardverschuivingen is dat niet altijd mogelijk die taak naar behoren te vervullen en als het dorp weken lang van normaal postverkeer is afgesneden, kan hij helemaal niets van zijn werk realiseren. In de zomer van 2007 is het voor Dilip nog moeilijker dan anders: hij wil erbij zijn als de Dalai Lama binnen enkele dagen in de omgeving zal komen. Gelukkig is er een plaatselijke godheid die de voorspelling doet dat de weersomstandigheden hem gunstig gezind zullen zijn.
Deze fascinerend en in menig opzicht voor ons westerlingen — min of meer vergiftigd door steeds nieuwe ontwikkelingen in de technologie — een leerzame reportage zal op zondag 22 februari om 18:05 uur worden herhaald.

Geen opmerkingen: