Marokko Arte-televisie, de Duits-Franse cultuurzender, start op maandag 4 mei 's avonds — op het tijdstip met de grootste kijkdichtheid, ook bekend onder de benamin prime time: 20:5 uur — een vierdelige reportageserie over het edele dier dat wij als paard kennen, en dat sedert de tijden der voorgeschiedenis een trouwe begeleider van de mens is geweest, getuige de aloude rotsschilderingen, en — meer eigentijds — de mens die hun paard(en) met stoornissen naar een paardenfluisteraar brengen en daar uitermate veel baat bij vinden. De eerste aflevering — een film die Lisa Eder in eerste instantie voor de Südwest Rundfunk heeft gemaakt — brengt ons naar Marokko, waar we getuige kunnen zijn van een groots spektakelstuk dat jaarlijks enige duizenden toeschouwers trekt, maar waar tevens 500 mensen en dieren bij zijn betrokken.
Argentinië Op dinsdag 5 mei presenteert Arte de tweede aflevering van de vierdelige reeks, eveneens op dat tijdstip. Het betreft in dit geval een film van Thomas Wartmann, eveneens oorspronkelijk voor de SWR gedraaid in 2008. Daarin krijgen we drie verschillende werelden te zien waarin enpaard een bijzondere rol spelen. Ten eerste bij de gaucho's in de pampa's, dan op enkele terreinen van poloclubs voor de zeer rijken, en ten slotte bij de afvalinzamelaars in de supergrote stad Buenos Aires.
In de nacht van zondag 3 op maandag 4 mei zal het tweede Duitse publieke televisienet weer een Lange nacht met ZDF Royal Terra XXL-documentaires realiseren. Deze keer begint het, zoals veelal, om 01:25 uur en duurt het geheel iets minder lang dan wel eens het geval is. Dat geheel — drie documentaires over wereldsteden — is om 03:40 uur weer achter de rug. Drie steden in die tijd houdt in (gemiddeld of reëel) drie kwartier per aflevering. De drie steden die in Die lange Nacht der Megacities aan bod komen, zijn New York — Hauptstadt der Weltgevolgd door Kairo — Mutter aller Städte,
waarna de korte, maar ongetwijfeld krachtige, serie van drie wordt afgesloten met nog zo'n massaal aandoende mensenmachine die de benaming stad draagt: Shanghai — Stadt der geplanten Zukunft.
Aloude kwestie actueel In 2007 heeft de in Hamburg woonachtige documentairemaker Yüksel Yavuz, die in Duitsland asiel heeft gevonden, besloten om een film te maken over het Turk-Koerdische conflict dat opeens weer actueel was geworden doordat de Turkse regering in oktober 2007 het besluit had genomen om Noord-Irak binnen te vallen, waar zich een soort 'PKK -enclave' zou hebben gevormd. De demonstraties die daaruit zijn voortgekomen, hebben ervoor gezorgd dat het aloude conflict weer actueel werd in het wereldnieuws. Op zich is zulke aandacht weliswaar niet verkeerd, maar wat daarbij een belangrijke rol zou moeten spelen — doch veel te weinig doet —, is de vraag waar het precies om gaat in dat lang slepende conflict tussen Turken en Koerden. En in hoeverre heeft die actualiteit invloed op de honderd duizenden mensen, die daar op enigerlei wijze bij betrokken zijn, maar die in andere landen van Europa een onderkomen hebben gevonden.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.